Overleg en afspraken met gemeente, politie, winkeliers
“Van winkeldiefstal doen wij direct aangifte bij de politie. De stelende klant krijgt van ons een winkelverbod. Dat is heel effectief,” vertelt filiaalmanager Wijnand.
Door samen te werken met de gemeente, de politie en andere winkeliers in de buurt ben je beter voorbereid op winkelcriminaliteit. Voorkom dat incidenten uit de hand lopen, of probeer ze te beheersen als dat niet meer lukt! Duidelijke afspraken met de politie kunnen medewerkers steun geven in moeilijke omstandigheden.
Tips voor de medewerker
- Check in je eigen bedrijf welke afspraken over samenwerken met gemeente, politie en andere winkeliers zijn gemaakt.
- Weet je wat er is afgesproken? Bespreek met je leidinggevende:
- Zijn er met de buren afspraken over hulp bij incidenten?
- Worden andere winkeliers gebeld als je verdachte personen ziet?
- Welke afspraken zijn met de politie gemaakt?
- Als je onvoldoende weet wat je moet doen bij bijvoorbeeld winkeldiefstal vraag dat dan na bij je leidinggevende. Kijk ook bij Wat te doen bij winkeldiefstal.
Tips voor de leidinggevende / werkgever
- Check in je eigen bedrijf welke afspraken over samenwerken met gemeente, politie en andere winkeliers zijn gemaakt.
- In de winkel zelf kan al heel wat geregeld worden. Bijvoorbeeld met goede afspraken over wat te doen bij winkelcriminaliteit en snelle beschikbaarheid van telefoonnummers. Het veiligheidsgevoel van ondernemers, medewerkers en het winkelend publiek neemt zo toe. Met het Keurmerk Veilig Ondernemen wordt het thema veiligheid aangepakt.
- Is er samen met buurtwinkels een winkelverbod tegen ongewenste klanten? In de detailhandel is er een registratiesysteem ontwikkeld voor een gemeenschappelijk winkelverbod dat is opgenomen op een speciale verenigingswebsite.
- Het Keurmerk Veilig Ondernemen biedt ook mogelijkheden om tot een gezamenlijke aanpak tegen winkelcriminaliteit te komen in een winkelgebied.
- Spreek met de gemeente af dat leveranciers en waardetransporteurs dicht genoeg bij uw winkel kunnen komen.
- Licht de medewerkers voor over wanneer zij de politie moeten inschakelen. Dit om te voorkomen dat een situatie uit de hand loopt en om de veiligheid voor alle medewerkers en klanten zo veel mogelijk te garanderen.
- Zorg dat de politie de plattegrond heeft van de grote winkels en van het hele winkelgebied.
- Baken het winkelgebied waarvoor de afspraken gelden duidelijk af.
- Zorg ervoor dat alle partijen de samenwerking onderschrijven.
- Een goede informatie-uitwisseling tussen de gemeente, de politie en de winkeliers bevordert de samenwerking. Zo wordt voorkomen dat medewerkers in bepaalde situaties meer doen dan waarvoor ze zijn opgeleid. Samenwerking biedt veel voordelen.
- Pas de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’ toe en maak dat kenbaar in de winkel.